Hero

Crowdfunding

Kunstloc Brabant biedt in 2018 advies aan groepen of personen die willen gaan crowdfunden zowel binnen de amateurkunstsector als het onderwijs. Daarnaast is er de mogelijkheid om via de impulsgelden een bijdrage van 30% van het streefbedrag te ontvangen als kickstart van jouw crowdfunding. De subsidiebijdrage (na het behalen van je streefbedrag) is minimaal € 1000, dus je streefbedrag moet minimaal € 3333 zijn.

Onze adviseurs staan klaar om je verder te helpen in de vorm van een adviesgesprek in combinatie met twee keer een digitale reactie op jouw plannen. Daarnaast geven wij graag meer informatie over bestaande platforms. Gaat jouw project vervolgens online? Wij maken graag promotie voor de beste projecten via onze communicatiekanalen. Interesse in crowdfunding? Neem contact op.

Lees meer praktische tips over crowdfunding en ervaringen van Brabantse partijen in onderstaande publicatie.

Crowdfundingplatform

Er zijn verschillende websites die speciaal zijn ingericht om jou als crowdfunder te faciliteren. Enkele daarvan zijn speciaal gericht op kunst of je eigen omgeving, zoals Voor de kunst en Voor je buurt. Geef Onderwijs is specifiek gericht op crowdfunding in het onderwijs. Daarnaast zijn Verspers (voor journalisten), Ulule (Europese creatieve projecten) of Cinecrowd (voor filmmakers) te gebruiken voor een bepaalde doelgroep. Het is ook mogelijk om op je eigen website een actie te starten. Om echter een bijdrage via de impulsgelden te kunnen aanvragen, is één van de criteria dat je gebruik maakt van een daarvoor bestemd crowdfundingplatform. 

Crowdfunding in het onderwijs

Ook in het onderwijs is crowdfunding een mooie manier om projecten te realiseren. Veel goede ideeën die in de klas of op school ontstaan, worden door gebrek aan geld en tijd nooit gerealiseerd. Nederlandse scholen hebben behoefte aan meer ruimte om creatieve oplossingen te vinden en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Geef Onderwijs is een platform voor scholen waarop ze hun crowdfundproject kwijt kunnen. Via Geef Onderwijs kan iedereen sponsoren: bedrijven, instellingen en alle personen die ouder dan 18 zijn. Op dit platform worden onderwijsprojecten van Nederlandse scholen online gefinancierd en is er de mogelijkheid geld in te zamelen voor waardevolle onderwijsinitiatieven die op school of in de klas zijn ontstaan. Op geefonderwijs.nl vind je hier meer over.

Bekijk enkele tips

Tilburg voor Cultuur is een lokaal crowdfundingsplatform. Bekijk hier een aantal tips van organisaties die je voor gingen met deze vorm van financiering. 

Wil je meer weten over crowdfunding? Neem dan contact met ons op.

Jasmijn van der Hamsvoord

Jasmijn van der Hamsvoord

Adviseur Kunstbeoefening

financiering, crowdfunding, communicatie, projectmanagement, infrastructuur, netwerken

Joosje Duindam

Joosje Duindam

Adviseur Kunstbeoefening

financiering, crowdfunding, onderzoek, lokale infrastructuur, gemeentelijk beleid, community art en kunstbeoefening

Marja Kemps

Marja Kemps

Consulent Kunsteducatie; Specialisatie Dans

Transitie KunstSelect, Crowdfunding, Voortgezet Onderwijs, deskundigheidsbevordering, samenwerking lokale culturele infrastructuur, evaluatietraject