Terugblik: Inspiratiedag VO 2016 biedt creatieve routes en versterkt netwerk

Op welke manier motiveer je als docent je leerlingen om hun doelen te behalen? Hoe zorg je dat ze hun competenties verder ontwikkelen? En hoe kom en blijf jij als kunstvakdocent in contact met andere kunstvakdocenten? Tijdens de Kunstbalie Inspiratiedag VO: Op reis op 3 november 2016 kwamen onder meer deze vragen én de antwoorden daarop naar boven. Ruim 130 deelnemers namen de gehele dag deel aan verschillende inspiratiesessies en workshops in de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Daarnaast werd het nieuwe online platform kunstvakdocenten.nl gelanceerd. Kunstbalie en de Master Kunsteducatie van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten organiseerden samen deze dag.

 

“Weten je leerlingen waarom ze over bepaalde onderwerpen leren? Waar ze heen gaan met de vakken die ze volgen?”, vroeg sessieleider Erik Meester tijdens zijn ochtendsessie Gamification - drijfveren om te leren aan de deelnemers. “Duidelijke doelen stellen is van belang voor leerlingen. Wat ben je aan het leren? En waarom? Hierbij kunnen we veel leren van games. Daarin ga je namelijk altijd vooruit, je haalt een level of je verdient punten en je boekt telkens vooruitgang.” De workshop van Erik is een van de tien sessies die ’s ochtends te volgen was.

Op reis

Het thema ‘op reis’ stond centraal tijdens de dag: van het moment dat je aan het begin incheckt met je boardingpass tot aan de reisleiders die je als deelnemer naar de juiste sessies leiden. In die diverse workshops kwamen onderwerpen zoals Creatieve technologie en makersonderwijs aan de orde, maar ook vernieuwingen in het vmbo en hoe je jongeren die van huis uit geen kunst en cultuur meekrijgen, toch kunt benaderen voor projecten. Tijdens de opening van het middagprogramma was netwerken en ontmoeten het belangrijkste thema.

Kunstvakdocenten.nl

In de sessie Ont-moeten maakten de aanwezige kunstvakdocenten namelijk een offline-bouwwerk met bamboestokken, zodat hun netwerk letterlijk zichtbaar werd op het binnenplein van de Fontys Hogeschool.  Vervolgens werd het online platform kunstvakdocenten.nl officieel gelanceerd. Kunstvakdocenten.nl is de digitale plek om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en inspiratie uit te wisselen. In de levendige online omgeving komen vragen, discussie, inspiratie, blogs en meer samen. De online community wordt ondersteund door experts van Kunstbalie op het gebied van kunst- en cultuureducatie in het Voortgezet Onderwijs.

Balans

Tussen de workshops door hebben de kunstvakdocenten de tijd om hun indrukken te bespreken met de lunch en na afloop bij de borrel. Voor de deelnemers een fijne balans: “Ik vond het erg fijn om tussen workshops door even de ruimte te krijgen om met collega’s bij te praten en te netwerken. Dat werkt erg goed, dan kun je even verwerken wat je allemaal hebt gehoord en dat delen”, vertelt een van de deelnemers.

Overzicht deelsessies

Wil je meer weten over de deelsessies die plaatsvonden op de Inspiratiedag VO? Bekijk dan de foto’s. Binnenkort volgt hieronder een overzicht van alle sessies. Ben jij er volgend jaar ook weer bij? Tot dan!

Marlon van Casteren

Marlon van Casteren

Consulent Voortgezet Onderwijs; Specialisatie Podiumkunsten