Kunstbalie verhuist in 2018 naar de Spoorzone

Nieuw uitzicht op de toekomst: huurcontracten voor LocHal ondertekend

Samen met brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc), de Bibliotheek Midden Brabant, Seats2meet Tilburg en gemeente Tilburg zetten wij onze  handtekening. Gezamenlijk gaven we daarmee het startsein voor de toekomst van de LocHal in de Tilburgse Spoorzone.

Ontmoeting centraal 

In de LocHal is vanaf 2018 plaats voor iedereen, het wordt een plek waar ontmoeting en kennisdeling  centraal staan. Kunstbalie en bkkc werken vanuit de LocHal aan het versterken van de kunst- en cultuursector in Brabant. De Bibliotheek biedt een openbare en uitdagende leer- en werkomgeving. Kennis en verhalen komen er tot leven. Niet het boek, maar de Tilburger staat daarbij centraal. Het nieuwe Seats2meet Tilburg zorgt in de LocHal voor inspirerende  vergader- en congresruimte, voor vele soorten bijeenkomsten en evenementen. Daarnaast komen er vernieuwende concepten waarin kunst, cultuur, kennis en innovatie elkaar versterken. De partijen werken daarvoor samen aan een interessant aanbod en aantrekkelijke programmering met onder andere workshops, lezingen, debatten en exposities. 

De werkplaats

De locomotiefloods werd gebouwd in 1932 als transversale loods en werkplaats. De oorspronkelijke functie is bepalend geweest voor de architectuur van het gebouw dat nu een gemeentelijk monument is. Begin 2017 sloot de LocHal haar deuren voor een grondige renovatie waarbij de iconische architectuur van het gebouw behouden blijft en aangevuld wordt met nieuwe elementen zoals een stadsbalkon. 

03_CIVIC-Architects_3Dstudio-Prins-1024x654.jpg

Start renovatie

Op vrijdag 19 mei 2017 is de renovatie van de LocHal ingeluid. Het komende jaar wordt het hoofdgebouw van de voormalige werkplaats ontmanteld en gerenoveerd om in het najaar van 2018 de deuren te openen voor het publiek.

In de immense LocHal komt een trappenlandschap, waarmee enerzijds de sfeer en ruimtelijkheid van het monumentale gebouw geborgd is, en anderzijds genoeg vloeroppervlak wordt gecreëerd om alle toekomstige functies te huisvesten. Het ruimtelijk ontwerp sluit aan bij het idee van een open en productieve werkplaats. Want behalve ‘kennis halen’ gaat het bij de LocHal om ‘kennis maken’ en co-creatie. Dit wordt aangejaagd door de samenwerking van de huurders; Bibliotheek Nieuwe Stijl, Seats2meet Tilburg, bkkc en Kunstbalie. Dit gebeurt onder andere op het trappenlandschap, en in publieke werkplaatsen en de verschillende stijlkamers. Ook krijgt de befaamde glazen zaal uit de Beurs van Berlage een belangrijke plek in de LocHal als congresruimte.

Mecanoo ontwerpt inrichting

Architectenbureau Mecanoo gaat de komende maanden het ontwerp maken voor de inrichting van de LocHal. Tot de scope behoren de publiek toegankelijke ruimte en het kantoorgedeelte. Belangrijk is de co-creatieve samenwerking met alle partijen en afstemming met het ontwerp van het casco, de textielen en de stijlkamers.

Zoals Mecanoo dat zelf verwoorde: ‘In de LocHal komen Bibliotheek Midden-Brabant, bkkc en Kunstbalie samen. Wij willen erachter komen welke aspecten de verschillende gebruikers belangrijk vinden en voelen ons zeer betrokken bij de opgave. Wij zijn geïnteresseerd in het contact met de mensen van de werkvloer, en willen graag samen ontdekken wat de beste oplossing is voor dit specifieke project.’

Op www.lochal.nl komt de komende tijd meer informatie over de toekomst van de LocHal. Tijdens de renovatie werken de partners al samen aan een experimentele programmering ter voorbereiding op de geplande opening in 2018, meer informatie daarover wordt ook bekend gemaakt via de facebookpagina en het twitteraccount @Lochal013.