Iktoon-maand

Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant en niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar komt met de iktoon-campagne in de maand juni verandering in.

In de maand juni kun jij jezelf laten zien als kunstenaar! Er is van alles mogelijk: van talentenjachten en exposities tot workshops en voorstellingen. De invulling bepaal jijzelf. Bundel je krachten met andere (lokale) initiatieven. 

 

Maak kans op extra media aandacht met pr- bureau de Wolven

De meest opvallende evenementen tijdens de maand van de amateurkunst maken kans op extra begeleiding en ondersteuning van pr-bureau De Wolven. Zij geven de tools, tips en tricks om het spraakmakendste evenement in de regio onder de aandacht te brengen. De vijf regio’s met de meest bijzondere programmering krijgen het bureau zelfs tot hun beschikking voor het genereren van media-aandacht. Ook worden door culturele influencers een aantal events online uitgelicht.

Hoe werkt het?  

  • zorg dat het evenement aangemaakt wordt op iktoon.nl
  • Stuur een mailtje naar info@iktoon.nl waarin je aangeeft het evenement te willen inzetten voor een pr-stunt in jouw regio
  • Krijg een promotiepakket met een vlag, keycords en een iktoon t-shirt
  • Voor vragen kan je terecht bij pr-bureau De Wolven, die je ondersteunen bij media-aandacht
  • De meest opvallende evenementen krijgen De Wolven tot hun beschikking voor de algehele pr.
  • Een aantal bijzondere evenementen krijgen ook extra online aandacht door middel van een culturele influencer.

Wanneer maakt mijn evenement kans? 

De meest bijzondere, creatieve, opvallende en spraakmakende evenementen maken kans op extra media aandacht. Dit zijn activiteiten die opvallen bij de media vanwege een van de volgende punten: Actueel, Urgent, Groots, Onverwacht, Sensationeel, Maatschappelijk betrokken, Creatief. Kansrijke evenementen voor (regionale) media-aandacht kunnen bijvoorbeeld zijn: Het verbreken van een wereldrecord, Iets maatschappelijks betrokken (b.v. een expositie in de gevangenis van een fotografieproject door gevangenen), Inhaken op actualiteiten (b.v. vaderdag, vluchtelingendag, nationale dag van de opa’s en oma’s, wereld oceaandag of veteranendag). Bovenstaande criteria zijn slechts richtlijnen, laat je creativiteit vooral de vrije loop. Inspiratie nodig? Neem contact op met iktoon of De Wolven om te sparren. 

We doen er nog een schepje bovenop: win een filmverslag!

Heb jij een uniek en bijzonder project? Stuur het dan ook voor vrijdag 1 juni door naar Jeanne de Vaan en misschien win jij van Kunstbalie een filmverslag van jouw activiteit!

Terugblik Iktoon 2017

Op 1 juni werd op Utrecht Centraal Station en in de treinen de iktoon-maand 2017 officieel geopend. Voor iedereen die er niet bij kon zij en toch wil meegenieten is er een sfeerimpressie.

 

Iktoon in Brabant

Met iktoon geven culturele instellingen, verenigingen, vakdocenten en amateurkunstenaars verspreid door de hele provincie een positieve impuls aan het draagvlak voor kunst en cultuur. Een mooi moment om je culturele gezicht te tonen. Heel Nederland is in juni het podium van alle amateurkunstenaars. Zo ook in Brabant. Kunstbalie ondersteunt deze maand door het belang van amateurkunst in de spotlights te zetten. Bijvoorbeeld door een portret te maken van amateurkunstenaars, mooie projecten in de schijnwerpers te zetten en de waarde van amateurkunst te promoten.  

In de agenda op de Iktoon-website kun je de activiteiten die in Brabant plaatsvinden alvast opzoeken. Een mooi project van vorig jaar:

Het Beste Amateurkunstwerk - Muzerije, Den Bosch

Leuk programma van Muzerije vorig jaar in juni tijdens de maand van de amateurkunst! Zo organiseerden zij tijdens Iktoon - kunst van iedereen een wedstrijd waarbij een professionele jury, "Het Beste Amateurkunstwerk" kiest. 55 enthousiaste Brabantse amateurkunstenaars deden mee via foto’s, schilderijen en 3d werken. De thema van het kunstwerk was diversiteit, gekoppeld aan de ‘roze zaterdag’ 24 juni. De prijsuitreiking was bovendien tijdens de open dag van Muzerije waar volop kunstactiviteiten zijn. Je vindt hiernaast de foto's van de open dag op 11 juni 2017.

Foto's en film open dag Muzerije - Maand van de amateurkunst

Open dag Muzerij - iktoon/Maand van de amateurkunst 2017

Jeanne de Vaan

Jeanne de Vaan

Adviseur Kunstbeoefening

van idee naar realisatie, formuleren van beleid en doelen, netwerken, zorg, dans, educatie

Jasmijn van der Hamsvoord

Jasmijn van der Hamsvoord

Adviseur Kunstbeoefening

financiering, crowdfunding, communicatie, projectmanagement, infrastructuur, netwerken