Crowdfunding in de cultuursector: tips amateurkunst, onderwijs en professionals

‘Bereid je goed voor. Zorg dat je een goed projectplan en een juiste begroting hebt. De grotere giften kwamen uit het eigen netwerk, dat lijkt me ook logisch. Dus zorg in elk geval voor een goed netwerk dat je flink kunt bestoken’, tipt Laura van der Westerlaken, ze zette voor het Brabants Kamerkoor twee succes volle crowdfundingsacties op. Maar hoe doe je dat, crowdfunden? En waar moet je op letten? In het inspiratieboekje Crowdfunding voor de cultuursector – voor amateurkunst, onderwijs en professionals zette Kunstbalie samen met bkkc diverse tips en tricks op een rijtje voor deze manier van financieren.

 

In 2017 begeleidde Kunstbalie diverse projecten in aanloop naar en tijdens hun crowdfundingsperiode. Hieruit kwamen diverse tips naar voren die we graag willen delen. Een aantal van deze projecten vind je in dit inspiratieboekje.  

Crowdfunding

Crowdfunding is een mooie manier om aan financiering van je project te komen. Het concept is eenvoudig: plaats als vereniging, school, maker of kunstaanbieder een kunstproject online met onder andere een aansprekend filmpje. Hiervoor gebruik je een platform zoals cinecrowd.com of voordekunst.nl. Voor onderwijsprojecten kun je ook gebruikmaken van geefonderwijs.nl. Vervolgens vraag je aan je achterban het project te steunen met een donatie. Je kunt je richten op een breed publiek en op zowel particulieren als bedrijven. Iedere donateur krijgt een beloning in de vorm van tegenprestaties die jij bedenkt. Je stelt een deadline vast om een bepaald streefbedrag te realiseren; heb je het niet gehaald, dan ontvang je in principe niets.

Crowdfundingproject To Do Great, Right A Little Wrong van Cobbenhagen Company fotograaf: Sander Akkermans / Thessa van Aerde

Advies

Kunstbalie biedt ook in 2018 advies aan groepen of personen die willen gaan crowdfunden zowel binnen de amateurkunstsector als het onderwijs. Daarnaast is er de mogelijkheid om via de impulsgelden een bijdrage van 30% van het streefbedrag te ontvangen als kickstart van jouw crowdfunding. De subsidiebijdrage (na het behalen van je streefbedrag) is minimaal € 1000, dus je streefbedrag moet minimaal € 3333 zijn! Professionals kunnen bij bkkc terecht voor advies op dit gebied.

Onze adviseurs helpen je graag verder in de vorm van een adviesgesprek in combinatie met twee keer een digitale reactie op jouw plannen. Daarnaast geven wij graag meer informatie over bestaande platforms. Gaat jouw project vervolgens online? Wij maken dan ook promotie voor de beste projecten via onze communicatiekanalen.

Joosje Duindam

Joosje Duindam

Adviseur Kunstbeoefening

financiering, crowdfunding, onderzoek, lokale infrastructuur, gemeentelijk beleid, community art en kunstbeoefening

Jasmijn van der Hamsvoord

Jasmijn van der Hamsvoord

Adviseur Kunstbeoefening

financiering, crowdfunding, communicatie, projectmanagement, infrastructuur, netwerken

Marja Kemps

Marja Kemps

Consulent Kunsteducatie; Specialisatie Dans

Transitie KunstSelect, Crowdfunding, Voortgezet Onderwijs, deskundigheidsbevordering, samenwerking lokale culturele infrastructuur, evaluatietraject